Designs on Student Life

April 26th, 2018

Students are often maligned for being lazy, spending more time in the bar than at lectures and living in less than desirable accommodation. At Jigsaw we know that this (for the majority at least) isn’t an accurate reflection of student life; and that now more than ever, in a time of increasing social and financial pressures, young people need to live in a well-considered environment.

So, when we were approached by Watkin Jones to design a full interior architectural specification for Oxford Point, their development of student accommodation in the heart of Bournemouth, we were keen to put into practice our philosophy that quality design enhances lives.

Oxford Point by Watkin Jones and Jigsaw Interior Architecture

CGI provided by Watkin Jones

Our fresh and modern scheme provides a relaxing environment in which to study, socialise and unwind. The landscape architect’s inclusion of natural greenery, with numerous plants on the external terraces, infuses an uplifting freshness into the space.

Residents will be welcomed by the building’s facility management who will sit behind an angular desk in a warm shade of terracotta. Eclectic clusters of individual armchairs sitting on rugs provide pockets of stylish yet informal seating. Our interesting, angled lighting scheme contrasts with usual standard bulkhead lighting, which we felt would look too corporate in this space.

Reception Area Mood Board

Reception Area Mood Board

The Common Room on the third floor is divided into three distinct areas (games area, study clusters and cinema room), separated by patterned powder coated, punched metal screens in varying geometric designs. These screens allow for an uninterrupted sense of the entire space, whilst also creating individual zones.

Common Room Metal Dividing Screen Design

Common Room Metal Dividing Screen Design

The flooring chosen throughout this level is a very practical, hard wearing woven vinyl carpet tile. “Easy to clean” is always an important consideration in the design of communal living spaces.

All furniture in the common room is loose, unfixed and moveable as the client was keen to ensure that the space could be adapted for different uses over time.

The social and games area consists of a kitchenette for communal cooking and dining at high-level benches, which surround the pool and fussball table.

Common Room Social and Games Area Mood Board

Common Room Social and Games Area Mood Board

Following on from this is the social and casual study area with groupings of eclectic seating zoned by the addition of rugs which sit on top of the woven vinyl flooring.

The final zone on this level hosts the TV lounge, with modular sofas for lounging in comfort whilst students enjoy films on a projector screen or play at the games console stations.

In the separate study room, carpet tiles from Desso are arranged in a herringbone pattern in our accent terracotta colour to complement the upholstery. This is a more structured space with booths and a long work table.

CGI of Jigsaw’s design for separate study area

CGI of Jigsaw’s design for separate study area

The majority of studio flats include a double bed, a fitted desk with shelving, a wardrobe and shower room, whilst some have kitchenettes. These have been designed in a layered effect with bands of finishes and colours creating an augmented sense of spaciousness. White walls contrast with dark grey cabinetry and a grey, chestnut laminate floor.

CGI of Jigsaw’s student studio flat design

CGI of Jigsaw’s student studio flat design

The scheme, as a whole, is designed to reinforce the sense of community amongst residents, providing an inspiring space to encourage productivity and social interaction, a home away from home where students can thrive.

 

Back To Top